Terugblik evenementenseizoen

Het evenementenseizoen draaide ook deze zomer weer op volle toeren. Naast de A- en B- evenementen die wekelijks door het Evenemententeam van de GHOR worden geadviseerd, is ook een aantal C-evenementen de revue gepasseerd, waaronder Koningsdag, de Pride en de Dam tot Damloop.

Koningsnacht/Koningsdag

Koningsnacht was drukbezocht maar verliep beheersbaar en zonder noemenswaardige incidenten. Het aantal ambulanceritten lag met 106 iets hoger dan in 2018 (99 ritten). Koningsdag kwam, zowel op zowel het land als het water, rustig op gang. In de loop van de  dag werd het drukker in de stad met een vergelijkbaar bezoekersaantal als vorig jaar. Bovendien hebben in totaal circa 95.000 mensen een bezoek gebracht aan één van de zeven dance events die in de stad georganiseerd werden. Op Koningsdag hebben 322 spoedritten met de ambulance plaatsgevonden, een vergelijkbaar aantal met het jaar ervoor.

Op zeven locaties in de binnenstad waren door het Rode Kruis EHBO-posten ingericht. Ook waren er twee biketeams actief. Op drie posten (Dam, Rembrandtplein en Leidseplein) zijn First Responders op het deskundigheidsniveau van ALS ter ondersteuning aan het Rode Kruis toegevoegd. Speciaal voor Koningsdag was een Evenementen-OvD-G beschikbaar. Deze was operationeel naar eigen inzicht in het evenementengebied en diende als ‘ogen en oren’ van de ACGZ, leverde een bijdrage aan de beeldvorming, signaleerde knelpunten bij EHBO-posten, had contact met de MKA etc.

Dit jaar werd voor het eerst sinds een aantal jaar tijdens Koningsdag de reguliere crisisorganisatie gehanteerd, hetgeen betekende dat de subvijfhoek gedurende het evenement niet bijeen gekomen is.

4 en 5 mei

De Nationale Dodenherdenking vond volgens traditie plaats op 4 mei op de Dam. Naast de aanwezige OvD-G leverde Ambulance Amsterdam enkele stand-by ambulances, terwijl het Rode Kruis met een aantal hulpverleners aanwezig was op de Dam. Op 5 mei vond het Bevrijdingsdagconcert op de Amstel plaats. Dit is een Nationaal Evenement in aanwezigheid van de Koninklijke familie. Daarnaast vonden er op 5 mei meerdere grote dance events plaats waar ruim 30.000 bezoekers op af gekomen zijn. De viering van 4 en 5 mei is rustig verlopen.

Huldiging Ajax

Op 16 mei heeft de Huldiging van Ajax als landskampioen plaatsgevonden op het Museumplein. Ook werd de ploeg in het zonnetje gezet vanwege het winnen van de Bekerfinale en het bereiken van de halve finale van de Champions League. Het aantal bezoekers lag tussen de 100.000 en 120.000 en het spektakel werd live uitgezonden door de NOS en via alle regionale televisieomroepen.

Event Medical Services was tijdens de Huldiging aanwezig met circa 60 hulpverleners. Ook was er een Officier van Dienst-Geneeskundig aanwezig en Ambulance Amsterdam zette bovenop de paraatheid twee extra ambulances in ten behoeve van hulpverlening in evenementengebied.

Pride

Van 27 juli t/m 4 augustus vond de Pride plaats. Dit negen dagen durende evenement bestond uit diverse binnen- en buitenactiviteiten. De buitenactiviteiten bestonden uit verschillende straat- en pleinfeesten, een manifestatie/demonstratie (de Pride Walk) en een openluchtbioscoop. De Botenparade door de Prinsengracht en over de Amstel vond traditiegetrouw plaats op de eerste zaterdag van augustus. De buitenevenementen vonden hoofdzakelijk in het laatste weekend plaats, op vrijdag en zaterdag.

De EHBO werd verzorgd door Event Medical Services. De Pride is zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

Straatfeest tijdens de Pride

Dam tot Damloop

De geneeskundige advisering van de Dam tot Damloop, die plaats vond op 22 september, was dit jaar voor het laatst in handen van het GHOR-bureau Amsterdam-Amstelland en zal met ingang van volgend jaar over gaan naar de GHOR Zaanstreek-Waterland. Zoals elk jaar werden er negen standby ambulances ingehuurd door de organisatie. Het Rode Kruis verzorgde de EHBO langs de route en aan de finish was een medisch dorp ingericht. Deze editie stonden er voor het eerst vier koelbaden aan het einde van de route en in het finishgebied om deelnemers met een hitteberoerte zo snel en zo goed mogelijk te kunnen afkoelen.

Al deze maatregelen konden echter niet voorkomen dat er door de warmte al snel problemen ontstonden met de capaciteit van EHBO, ambulances en ziekenhuizen. Er werd bijstand gevraagd van ambulances bij andere regio’s. Besloten werd de twee laatste startgroepen (in totaal 4.000 deelnemers) niet meer van start te laten gaan: de hulpverlening kon niet langer gegarandeerd worden voor alle extra mensen die nog zouden starten.

Tijdens de Dam tot Damloop is gebruik gemaakt van LCMS-GZ: zorginstellingen hebben via dit middel het verloop van het evenement kunnen volgen en waar nodig zelf een bijdrage geleverd aan het geneeskundig beeld.

In oktober wordt de Dam tot Damloop zowel mono- als multidisciplinair geëvalueerd.

Amsterdam Dance Event (ADE), TCS Amsterdam Marathon en Oud & Nieuw

Deze maand hebben het Amsterdam Dance Event en de Amsterdam Marathon plaatsgevonden. Met de ketenpartners zijn hierover afspraken gemaakt en evaluaties volgen. Ook de voorbereidingen voor onder meer Oud & Nieuw, Koningsdag, Euro 2020 en Sail zijn al van start gegaan.