GHOR adviseert bij Dam tot Damloop

Het een-na-laatste weekend van september is traditiegetrouw het weekend van de Dam tot Damloop. Dat dit evenement de laatste jaren steeds groter is geworden kan bijna niemand zijn ontgaan: tijdens de 30e editie op zondag 21 september jl. liepen 40.000 deelnemers ‘van Dam tot Dam'. Er werd niet alleen hardgelopen; ook aan de wandelaars en fietsers werd gedacht met een speciale wandeltocht (zaterdag) en een fietsclassic (zondag). En of dit allemaal nog niet genoeg was, werd er op zaterdagavond in Zaandam een loop over 4 Engelse Mijl georganiseerd, de' Damloop by Night'. Hieraan deden ruim 10.000 lopers mee. Kortom, de Dam tot Damloop is uitgegroeid tot een mega-evenement waar ook de GHOR de laatste maanden erg druk mee was.

Kier de Jong, Beleidsadviseur evenementen, vertelt: "De GHOR adviseert bij evenementen ten aanzien van geneeskundige en gezondheidskundige aspecten. Het adviestraject start in het geval van de Dam tot Damloop al een aantal maanden vóór de loop. Zo maken we afspraken met het Nederlandse Rode Kruis over de inzet van EHBO'ers, coördinatoren, inzetleiders en logistieke mensen. Tijdens de 10 Engelse Mijl worden 220 medewerkers van het Rode Kruis ingezet, met op elke kilometer een EHBO-post met mobiele teams. Ook zijn er bike teams, die zich in geval van nood snel over het parcours kunnen verplaatsen.

Afspraken

Verder maken we afspraken met Ambulance Amsterdam, onder meer over de inzet van de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) en de ambulances langs de route. Dit jaar waren dat er negen, iets meer dan vorig jaar. Ook met het Zaans Medisch Centrum en het BovenIJ Ziekenhuis hebben we afspraken gemaakt, onder meer over het aantal extra bedden dat zij vrij houden en het aantal extra medewerkers dat ingezet wordt. Tenslotte zetten we ‘eigen' mensen en materieel in, zoals de twee OvD-G'en en de Geneeskundige Combinatie (‘de grote gele tent'). Ook multidisciplinair maken we afspraken en spreken we scenario's door. Het feit dat we te maken hebben met twee veiligheidsregio's en meerdere gemeenten en stadsdelen maakt de uitdaging voor ons des te groter.

Logistiek

Ik ben niet de enige die zich met de Damloop bezig houdt. Mijn collega Rob van Zuijlen houdt zich bezig met de logistiek van de GHOR, wat inhoudt dat hij verantwoordelijk is voor de Geneeskundige Combinatie en de inrichting van het medisch gebied bij de finish in Zaandam. Ook heeft hij alle operationele overleggen voorafgaand aan het evenement bijgewoond.

Briefing en draaiboek

In de week vóór het evenement heb ik alle betrokken GHOR-functionarissen en de ambulanceteams gebrieft. Bovendien hebben alle geneeskundige partners een medisch draaiboek ontvangen, waarin precies staat beschreven hoe de organisatie eruit ziet en wat er van iedereen verwacht wordt. Het maken van zo'n draaiboek is altijd weer een flinke klus!

Weersomstandigheden

Dit jaar waren de weersomstandigheden onze grootste uitdaging. Er werd een behoorlijk warm weekend voorspeld, met het risico op veel uitvallers. Dagelijks hebben we als GHOR/GGD het weer gemonitord en afgestemd met organisator Le Champion. Hoe ‘veilig' kunnen we het maken vanuit de witte kolom, hebben we voldoende mensen en materieel beschikbaar? Wat doen we als we het niet meer aan kunnen? Dat is elk jaar weer spannend. Je hoopt natuurlijk op zo weinig mogelijk incidenten, maar hierop heb je maar tot op zekere hoogte invloed. Samen met Le Champion wijzen we de deelnemers ook op hun eigen verantwoordelijkheid. Zo kun je deelnemers bijvoorbeeld vragen hun doelen bij te stellen en onderweg voldoende te drinken. De organisator kan zorgen voor schaduwplekken bij de start en extra verzorgingsposten. Zo zorg je er samen voor dat het risico op incidenten zo klein mogelijk wordt.

Overlijden

In 2013 zorgde de hoge luchtvochtigheid voor veel uitvallers en een flink aantal spannende momenten voor de hulpverlening. Dit jaar waren de omstandigheden - zoals gezegd - gunstiger. Voor zover nu bekend zijn 330 deelnemers door het Nederlandse Rode Kruis behandeld en hebben 30 ambulance-inzetten plaatsgevonden. Het aantal van 22 lopers is vervoerd naar een SEH. Het overlijden van een 24 jarige loper werpt helaas een schaduw over het verder voorspoedig en beheersbaar verlopen evenement."