Keti Koti: nationale herdenking slavernijverleden

Elk jaar vindt op 1 juli Keti Koti plaats; de nationale herdenking van het trans-Atlantische slavernijverleden. Vanwege het bijzondere karakter, de aanwezigheid van koning en koningin plus het feit dat 1 juli dit jaar op een zaterdag viel, werd in Amsterdam extra veel publieke belangstelling verwacht.

Om een veilige en ongestoorde herdenking te garanderen is de Nationale Herdenking dit jaar in Subvijfhoekverband (gemeente, OM, politie, brandweer en GHOR) voorbereid, waarbij extra aandacht was voor veiligheidsrisico’s als demonstraties en overcrowding. Verder is tijdens het voorbereidingstraject om praktische redenen besloten herdenking en festival te scheiden. De herdenking vond zoals altijd plaats bij het Nationaal monument Slavernijverleden in het Oosterpark, terwijl het festival verplaatst werd naar het Museumplein.

Het Evenemententeam GHOR (verantwoordelijk voor de operationele voorbereiding) heeft samen met de ACGZ een werkbezoek aan het evenement gebracht. De preventief ingezette ambulance hoefde gelukkig niet ingezet te worden, en ook de Evenementenzorgorganisatie had het rustig in het Oosterpark.

Preventieve inzet ambulance in het Oosterpark

Publiek aanwezig in het Oosterpark