GRIP 2: Evacuatie VUmc

Op dinsdag 8 september is rond half 8 op de Boelelaan/Van der Boechorststraat in Amsterdam een waterleiding gesprongen met grote gevolgen voor het VU medisch centrum. Al snel werd opgeschaald naar GRIP2 voor de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Het lek ontstond tijdens werkzaamheden aan de waterleiding. Door de wateroverlast kwam 15 miljoen liter water vrij. Hoewel het lek vrij snel gedicht kon worden, raakte het ketelhuis in de kelder van het VUmc beschadigd waardoor onder meer stoom, warm water en verwarming niet langer stabiel waren.

Omdat goede zorg in het VUmc niet gegarandeerd kon worden, werd in de loop van de ochtend besloten alle patiënten over te brengen naar andere ziekenhuizen. Knelpunt hierbij was het feit dat er niet of nauwelijks gebruik kon worden gemaakt van de liften, waardoor het lastig was om patiënten naar beneden te krijgen. Ook moest rekening gehouden worden met medische apparatuur zoals infusen, beademingsapparatuur etc. Om dit op te lossen werd de hulp van mariniers en brandweerlieden ingeroepen. Tientallen ambulances stonden klaar om de patiënten te vervoeren.

Ambulances staan gereed om patienten te vervoeren (foto: M. Bijl)

Veel ziekenhuizen binnen en buiten de regio boden bedden aan, waaronder ook het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Een groot aantal patiënten werd hiernaartoe overgebracht, evenals naar het AMC en andere ziekenhuizen. Het bedden-aanbod overtrof zelfs in grote mate de vraag, waardoor - tot teleurstelling van vele zorginstellingen -niet van alle aangeboden hulp gebruik gemaakt kon worden.

Bij de GHOR waren Algemeen Commandant, Lid Interface, OvD-G, GHOR-centralist, Hoofd Ondersteuning en Hoofd Informatie actief.

De monodisciplinaire evaluatie (van 1e ambulance tot en met DPG) heeft plaats gevonden op donderdag 24 september. In oktober wordt er met het VUmc en met de overige ziekenhuizen geëvalueerd.