Nieuw Actiecentrum GHOR in gebruik genomen

Eind augustus heeft de GHOR haar nieuwe Actiecentrum in gebruik genomen. Het Actiecentrum is gevestigd bij de GGD aan de Nieuwe Achtergracht, en gesitueerd in de GHOR-gang op de 1e verdieping. Tijdens een ramp of crisis zijn Hoofd Ondersteuning, Hoofd Informatie en Operationeel Medewerker Actiecentrum werkzaam op deze locatie. Vanuit het Actiecentrum worden diverse andere collega's zoals de Algemeen Commandant en de Officier van Dienst Geneeskundig (OvD-G) ondersteund bij hun werkzaamheden en worden ketenpartners zoals ziekenhuizen betrokken bij het proces.

De ruimte is multifunctioneel ingericht en kan functioneren als Actiecentrum, vergaderruimte voor het Crisisteam GROP en als flexruimte voor overleg en niet te vergeten als werkplek.

De ruimte is ruim opgezet en heeft een open karakter. Dit geeft functionarissen de gelegenheid om zicht te houden het eigen werk, het werk van collega's en op de informatie op de beeldschermen. Ook kan zonder al te veel geluidshinder gewerkt worden. De ruimte is voorzien van een minimum aan kastruimte. De muren zijn hierdoor zoveel mogelijk vrijgehouden om goed bij de lcd-schermen en eventueele kaarten/plattegronden te kunnen.

Er is gekozen voor makkelijk te bedienen apparatuur waarvan het gebruik voor zich moet spreken. De lcd-schermen waarop de computerbeelden geprojecteerd worden zijn met één druk op de knop te bedienen. Bovendien kan er tv gekeken worden, bijvoorbeeld naar AT5 of RTVNH, hetgeen een grote meerwaarde is tijdens een incident.

De grote tafel bij het raam kan dienen als overlegplek (8 personen) of een werkplek (4 personen). Dit is mogelijk door het laten verzinken van de beeldschermen en het loskoppelen van toetsenbord en muis.

Het Actiecentrum is 24/7 toegankelijk en voorzien van een aansluiting op noodstroom. Zo kan er ook bij electriciteitsuitval gewoon doorgewerkt worden. Met  de ondersteunende afdelingen Huisvesting en I&A zijn service level agreements (SLA's) afgesloten om bij problemen te allen tijde snel te kunnen schakelen.

Enkele dagen na de verhuizing kende het Actiecentrum reeds een vuurdoop: er is tot laat op de avond doorgewerkt na de ontploffing in een flat in Diemen.

Het Actiecentrum als geheel

De werkplekken van HIn en HOn

De multifunctionele werk/vergadertafel