GRIP 2 uitval C2000 en telefonie

(22-03) Op vrijdagmiddag 1 maart 2013 ontstond er een storing op de verbindingen C2000, P2000 en KPN telefonie in de regio's Amsterdam-Amstelland, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland en Gooi & Vechtstreek. De oorzaak hiervan was een kapotte glasvezelkabel.

De Meldkamer Ambulancezorg informeerde direct alle ambulanceteams over de storing en legde het B-vervoer stil. 112-meldingen werden ‘omgelust' en aangenomen door de Meldkamer van Noord-Holland-Noord.

Iets na half 2 werd voor de regio Amsterdam-Amstelland GRIP 2 afgekondigd. De OvD-G ging samen met de Coördinator Gewondenvervoer - die specifieke kennis heeft van de Meldkamersystemen - naar de meldkamer politie voor overleg. Het Lid Interface ging voor overleg naar het Beleidscentrum.

Het Actiecentrum GHOR belde de ziekenhuizen om directies te informeren dat er tot nader order geen geplande ambulancezorg beschikbaar was.

Om de spreiding en de bereikbaarheid van ambulances te bevorderen werden deze gestationeerd bij de Spoedeisende Hulp van Ziekenhuizen, bij huisartsenposten en bij brandweeerkazernes.

Tegen half 4 schaalde ook Zaanstreek-Waterland op naar GRIP 2. Het incident was toen echter alweer bijna onder controle: tegen 4 uur 's middags werkte het C2000 en P2000 verkeer - op één locatie na - weer normaal. 112-telefoontjes werden nog steeds opgevangen door Noord-Holland-Noord.

Op basis van deze informatie besloot Zaanstreek-Waterland al snel af te schalen naar GRIP 0. Amsterdam-Amstelland hield het CoPI nog tot circa half 7 ter plaatse maar schaalde daarna ook af.

De GHOR is op dit moment bezig met de monodisciplinaire evaluatie van dit incident.