Vuurdoop voor SORT-team

Van 5 tot en met 10 juli vond in Amsterdam het EK atletiek plaats, met wedstrijden in het Olympisch Stadion en op het Museumplein. De GHOR is gedurende het hele voortraject bij de advisering en afstemming betrokken geweest. In het Olympisch Stadion werden dagelijks 14 hulpverleners van Event Medical Services (EMS) ingezet. Ook was er bij het stadion continu een ambulance standby. De sporters konden een beroep doen op de sportartsen van het OLVG west en het VUmc.

Brooks 10K

Op zondagochtend 10 juli stond de EK Halve Marathon op het programma, waaraan een paar honderd toplopers deelnamen. Vanaf half 12 was het de beurt aan 15.000 deelnemers aan de 'Brooks 10K', een 10 kilometer recreatieloop door het centrum van Amsterdam met start en finish op het Museumplein. Hier werd door Ambulance Amsterdam samen met het Rode Kruis een 'medisch dorp' ingericht. Verder waren er 4 ambulances standby en op diverse EHBO-posten in de stad waren medewerkers van het Rode Kruis aanwezig.

Alternatief

Voorheen werd tijdens dergelijke grote hardloopevenementen (zoals Dam tot Damloop en Amsterdam Marathon) altijd gebruik gemaakt van de Geneeskundige Combinatie, met het Ambu- en SIGMA-team samen werkzaam in de SIGMA-tent. Nu de GNK-c sinds begin dit jaar niet meer operationeel is, moest een nieuwe oplossing gevonden worden voor de opvang van T1- en T2-slachtoffers.

SORT-team

Ambulance Amsterdam is hierop ingesprongen door een nieuwe tent aan te schaffen met een behandelcapaciteit van zes tot acht patiënten, vergelijkbaar met de oude SIGMA-tent. Hierin werken vier ambulanceverpleegkundigen en twee chauffeurs samen aan triage, korte behandeling, stabilisatie en snelle afvoer: het SORT-team (Special Operation Response Team). De medewerkers zijn leden van het oude Ambuteam en maken hier sinds 6 januari jl. deel van uit.

Multifunctioneel inzetbaar

Onlangs heeft Ambulance Amsterdam met dit team (ca. 30 man/vrouw in totaal) een bijeenkomst gehad met als doel de voorbereiding op een aantal zorgvragen waar Ambulance Amsterdam een antwoord op wil geven. Het betreft grote evenementen in en om Amsterdam (sport, cultuur, etc.), CBRN/infectieziekten, terreur en grote incidenten. Het team zal het komende jaar verder getraind worden ten aanzien van deze thema's.

Onwel door warmte

Samen met het Rode Kruis - die in het kader van evenementenhulpverlening ook in het start/finishgebied van de Brooks 10K aanwezig was en zorgde voor de T3-slachtoffers (lichtgewonden) - kon de kersverse ploeg direct zijn borst nat maken: door de warmte tijdens de loop werd een aantal lopers onwel, waardoor er opgeschaald moest worden naar GRIP1. Binnen korte tijd werden er tientallen lopers behandeld in de tent, waarvan er tien zijn vervoerd naar de omliggende ziekenhuizen.

Generale repetitie

Ondanks het feit dat het tijdens de EK Atletiek de eerste keer was dat men in deze nieuwe samenstelling werkte, plus dat het eigenlijk een generale repetitie was voor de grotere evenementen zoals de Amsterdam Marathon en de Dam tot Damloop later dit jaar, kijkt het team positief en tevreden terug op de ervaringen en prestaties van deze dag.

Noodhulpteam

Ook het Noodhulpteam van het Rode Kruis werd tijdens het evenement opgeroepen om assistentie te verlenen tijdens de opgeschaalde situatie, maar heeft uiteindelijk rechtsomkeert gemaakt omdat alles inmiddels weer onder controle was.